Titel spiegelbeeld deel 1

Hemi-Sync, een westerse poort naar hoger bewustzijn (1)

Voor velen is meditatie de eerste stap naar meer spiritueel bewustzijn. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De westerse mens is van nature een actieve mens: we willen vooral ‘doen’, doelen stellen, iets bereiken. Dat krijgen we met de paplepel mee en wordt verder gestimuleerd door ons onderwijssysteem en het bedrijfsleven. Ledigheid is immers het hoofdkussen des duivels.

Daarom is het met onze westerse mindset zeer moeilijk om na jaren van doorgedreven activiteit plots op een matje te zitten en ‘rustig’ te mediteren. Dat voelt niet natuurlijk aan; we worden daar onrustig van. Het kan ook anders: Hemi-Sync is een audiotechnologie ontwikkeld door het Monroe Instituut, waarmee je in drie dagen bewustzijnsstaten bereikt waarvoor je voorheen 20 jaar meditatie nodig had.

 

Wie was Bob Monroe?

Robert Monroe was een succesvol Amerikaans zakenman die de ‘American Dream’ leefde; hij was gehuwd en bezat verschillende radiobedrijven en televisiestations. Vanuit zijn opleiding tot ingenieur was Bob gefascineerd door alles wat te maken had met (audio)technologie en de nagenoeg eindeloze mogelijkheden ervan. Zo vroeg Monroe zich af of de mens kon leren in zijn slaap. Immers de gemiddelde mens ‘verdoet’ één derde van z’n leven met slapen. Zouden we niet op de één of andere manier deze tijd ‘nuttig’ kunnen doorbrengen? Om dit te testen, ontwikkelde hij een geluidstape die een combinatie van verbale instructies en geluidssignalen bevatte; met als doel de luisteraar te ontspannen én tegelijkertijd z’n geheugen te stimuleren.

Als wetenschapper pur sang nam Bob zichzelf als proefkonijn; de gevolgen lieten niet lang op zich wachten … .

Buiten Lichamelijk!

Na een gezellig etentje in de lente van 1958, hield Bob een siësta op de sofa in de huiskamer. Op een gegeven moment voelde hij dat z’n arm naast de sofa lag; de vingertoppen van z’n hand raakten het tapijt; half slapend gingen zijn vingers door het tapijt en kwamen een stenen vloer tegen; nog verder kwamen ze bij een holte en raakten een spijker aan; steeds verder daalde de hand totdat ijskoud water een schrik-reactie veroorzaakte. In allerijl trok Bob z’n hand terug en zat -nog slaapdronken- rechtop op de sofa. Verdwaasd vroeg hij zich af wat er in hemelsnaam gebeurd was!


“De enige manier om deze realiteiten te leren kennen, is ze zelf te ervaren”  – Bob Monroe –

Na deze ervaring ging Bob onverdroten door met experimenteren. Zo gebeurde het dat -ongeveer vier weken later- hij ’s avonds in bed lag en zich verheugde op een tochtje met een zweefvliegtuig de volgende dag. Plots voelde hij zijn schouder tegen iets hards stoten. Verbaasd vroeg hij zich af of hij uit z’n bed gevallen was. Bob strekte z’n hand uit en voelde steen in plaats van tapijt. Dat kon toch niet; de hele slaapkamervloer lag immers vol tapijt. Verder en verder ging zijn hand; daar was de luchter. De luchter? Op de grond? Onmogelijk? Bob opende de ogen; zag dat hij tegen het plafond hing; schrok enorm en draaide zich om … . Groot was zijn verbazing toen hij onder zich zijn vrouw in bed zag liggen met … een vreemde man! Verbazing werd paniek toen hij besefte dat die vreemde man hijzelf was!! Volledig overstuur klauwde hij zich een weg terug naar z’n lichaam en ging tenslotte overeind zitten. De rest van de nacht verliep slapeloos. Bob had zijn eerste Buiten Lichamelijke Ervaring (BLE) beleefd.

De volgende dag was het voor Bob duidelijk: ofwel had hij een hersentumor en was hij dodelijk ziek ofwel was hij gek aan het worden. Beiden geen al te prettig vooruitzicht. De koe bij de horens vattend, maakte hij een afspraak met z’n arts en na een volledig medisch onderzoek (inclusief een EEG analyse) werd er niets abnormaals gevonden. Prachtig dacht Bob, ik ben niet dodelijk ziek, dus moet ik gek zijn!  Zijn vriend Dr. Foster Bradshaw overtuigde hem echter van het tegengestelde en moedigde hem zelfs aan door te gaan met experimenteren. De ervaringen van Bob waren immers niet zó uitzonderlijk, wist Bradshaw te vertellen. Oude wijsheidstradities spraken over gelijksoortige fenomenen. Ook yoga-beoefenaars in India en volgers van Oosters religies beweerden -onder de term astrale projectie- hetzelfde te kunnen bewerkstelligen. 

Nu de angst en paniek verdwenen waren, nam de zaken- en wetenschapsman in Bob Monroe het over en begon hij z’n ervaringen nauwgezet in kaart te brengen. Wat onschuldig begon, groeide uit tot een tomeloze passie. Bob verkocht al zijn bedrijven en kanaliseerde zijn onderzoeksdrift in de oprichting van het Monroe Instituut (TMI), een onderzoeks- en opleidingsinstelling die tot op de dag van vandaag zich richt op het doorgronden en verhogen van het menselijk bewustzijn door middel van een audio-technologie, genaamd Hemi-Sync.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *